leraar, onderzoeker, pedagogisch troubadour

Onderwijs leiden met hart en ziel

In de nieuwste aflevering van de podcast Onderwijs Leiden met Hart en Ziel gaat Taco Visser in gesprek met Wouter over de kernopdracht van het onderwijs en de noodzaak van congruentie tussen intenties, ontwerp en pedagogisch handelen. Deze boeiende aflevering is nu te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts, of waar je maar wilt.

Wouter beschouwt zichzelf als een pedagogisch troubadour die zich inzet voor breedvormend onderwijs en vooral congruentie wil brengen. In zijn werk richt hij zich op de pedagogische relatie, de schoolcultuur en de rol van de pedagogische schoolleider. Hij streeft ernaar te verbinden en is geen voorstander van polarisatie. Zoals hij zelf zegt: “Ik ben voor iets en niet tegen iets anders.”

Wouter is docent aan de Stichtse Vrije School in Zeist, onderzoeker bij het lectoraat ‘Waarde(n) van Vrijeschoolonderwijs’, en promovendus aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij gelooft dat onderwijs gezondmakend moet zijn en leerlingen moet leren denken als een zelf. Bij het lectoraat heeft hij verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de subjectiverende dimensie van onderwijs. In zijn promotieonderzoek richt hij zich op de congruentie tussen onderwijspedagogische intenties, onderwijsontwerp en pedagogisch handelen.

Hoewel Wouter een Vrijeschoolleraar in hart en nieren is en zijn onderwijsidealen uit dat onderwijs stammen, richt hij zich op het brede onderwijsveld. Hij vertaalt de taal van het Vrijeschoolonderwijs voor een breder publiek. Zo heeft hij bijvoorbeeld de Vrijeschoolideeën over reïncarnatie en de mens als geestelijk wezen vertaald in de metafoor van het briefje: “Ga er als leraar vanuit dat iedere leerling een eigen briefje of opdracht heeft. Help die leerling het eigen briefje te leren vinden en het te leren lezen.”

Over de podcastserie:
In de podcast onderwijs leiden met hart en ziel gaat Taco Visser in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling. Doel van de podcast is om leidinggevenden en leraren in PO, VO en MBO in korte tijd enkele kerninzichten mee te geven op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling. Taco is onderwijsadviseur, opleider van schoolleiders in PO en VO en leraar en leidinggevende met hart en ziel.